OBAMA: Hroziace škrty výdavkov poškodia ekonomiku USA aj iných štátov

23.02.2013 Celý región

Washington 22. februára (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes opäť varoval republikánov, že vstup výdavkových škrtov do platnosti 1. marca poškodí americkú ekonomiku, pričom následky pocítia aj ďalšie krajiny.

Tlak na kongresmanov sa pokúsil zvýšiť aj minister dopravy, ktorý upozornil, že na automatické škrty doplatí letecká doprava v USA. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Obama dnes po stretnutí s japonským premiérom Šinzó Abem uviedol, že prípadný vstup výdavkových škrtov do platnosti spomalí rast americkej ekonomiky a v dôsledku toho aj ďalších svetových ekonomík. Ešte predtým americký minister dopravy Ray LaHood varoval, že takýto scenár spôsobí leteckej doprave nemalé problémy.

LaHood novinárom v Bielom dome vykreslil dramatický obraz množstva zrušených a meškajúcich letov, nefungujúcich letísk a podráždených cestujúcich naprieč celými Spojenými štátmi. Ako povedal, automatické škrty znížia výdavky zo strany Federálneho leteckého úradu o 600 miliónov USD (455,03 milióna eur) a lety do kľúčových miest ako New York, Chicago či San Francisco by mohli meškať okolo 1,5 hodiny, čo pocíti celá krajina.
 

Vyberte región